Over Stadsregio Vlietlanden

In 2011 zag Omsi de bussimulator het levenslicht, dat was in februari van dat jaar. In maart kwam ik via een Youtube video achter het bestaan van Omsi. Google is je beste vriend en nog geen half uur later reed ik door de straten van Grundorf.  Niet lang daarna maakte ik de straten van Berlijn Spandau omveilig (fictief natuurlijk) en niet lang daarna begon ik mij de werking van de Omsi editor eigen te maken.

Na veel trials en nog meer errors begon ik halverwege 2011 met de bouw van wat de Spandau Xtreme series zou gaan heten.  Dat Xtreme komt van mijn eerste grote error want ik had namelijk het idee opgevat om een nogal groot gebied samen te vatten in één map.  Dat werd een ramp natuurlijk en aan de hand daarvan zijn mijn vier Spandau Xtreme delen “op de markt” verschenen.

In 2014 kwam het vervolg van Omsi, Omsi 2. Veel beter dan zijn voorganger en beter in staat om grote hoeveelheden data te verwerken. Helaas kreeg ik mijn Spandau Xtremes niet over naar deze opvolger en moest ik de ontwikkeling van deze succesvolle reeks stoppen.

Gelukkig was ik aan het eind van 2011 ook al begonnen met Vlietburg, een map op Nederlandse bodem gesitueerd.  Ook deze map bestond aanvankelijk uit drie delen maar gelukkig bood Omsi 2 de mogelijkheid om die samen te smelten tot één deel en deze kon ik de map overzetten naar Omsi 2.

Vanaf dat moment heb ik mij beziggehouden met Vlietburg.  De map bestond aanvankelijk nog uit die stad en een paar dorpjes eromheen maar al gauw kwam er nog een stad bij (Waalstad, eigenlijk het onderwerp van een separaat Omsi project) en breidde het gebied waar gereden kon worden al snel uit.

De naam Vlietburg dekte de lading al niet meer en rond 2018 kwam de naam Stadsregio Vlietlanden in beeld.  De stadsregio bestaat op dit moment uit de volgende dorpen en steden:

  • Vlietburg (grote stad, circa 400.000 inwoners)
  • Waalstad (grote stad, circa 300.000 inwoners)
  • Blanckwaerdt (kleine stad, circa 70.000 inwoners)
  • Vliettdijk (klein dorp onder de rook van Vlietburg)
  • Essenburg (dorp gelegen tussen Waalstad en Vlietburg)
  • Benninkhove (dorp)
  • Lingevoort (klein dorp)
  • Sparrenbeek (klein dorp)
  • Beverdam (dorp)
  • Duinerwolde (dorp
  • Mereloort (dorp)
  • Breukelkamp (dorp)
  • Westdalerwoud
  • Nederwoud (gehucht)
  • Meerzicht (gehucht)
  • Kanaalzicht (gehucht)

Verder zijn er nog de volgende staddelen die eigenlijk ooit zelfstandige gemeentes waren:

  • Durenburg (onderdeel van Waalstad)
  • Borgerhout (onderdeel van Waalstad)
  • Finkendaal (onderdeel van Waalstad)
  • Duinheaghe (onderzeel van Vlietburg)
  • Zuyderwaert (onderdeel van Vlietburg)

Al deze plaatsen zijn verbonden middels een realistisch netwerk van buslijnen.  Waren er in vorige edities nog Metro’s te zien, die zijn er in de huidige versie niet meer.  Het zijn treinen (alleen de stations zijn zichtbaar, geen rollend materieel) en bussen wat zorgt voor het openbaar vervoer in de stadsregio.

Zoals al gezegd veel afwisseling. De map is al het leven zelf:  mooie momenten en plaatsen worden afgewisseld met minder fraaie plekken en momenten.  Je komt van alles tegen. Iddylische oorden maar ook achterstandwijken, industrie en kerncentrales.

De bestaat uit ongeveer 1400 tiles en bevat heel veel objecten. Voor de infratructuur zijn veel objecten zelf gemaakt.  Gebouwen e.d. komen echter meestal van andere DLC’s waaronder veel payware add-ons.  Die content zit uiteraard niet in de download.

 

 

 

In deze laatste incarnatie van de map zijn er flink wat gebieden bijgekomen. De map bestaat nu uit 23 berijdbare lijnen en een tweetal AI lijnen. Vooral rond Waalstad is er een hoop bijgekomen en zijn een aantal gebieden toegevoegd die rechtstreeks op Den Haag zijn gebaseerd. Het is aan te bevelen om vooral eens te rijden op de lijnen 20. 22, 24 en 39. Ook de lijnen 31 en 32 vangen een hoop nieuwe gebieden. Binnen Vlietburg zijn vooral de stadslijnen 67 en 71 interressant.

Jarenlang heeft op Vlietburg/Vlietlanden de MAN Lion’s City A21 van V3D studio’s dienstgedaan als standaardbus. Deze bus is nu vervangen door de C2 (Mercedes Benz MBO530 Citaro) van MX200. Deze rijdt rond in een repaint van Jokervation. Let op: de repaint wordt meegeleverd, de bus moet je separaat downloaden.

Op de pagina systeemeisen & add-ons is te vinden welke payware add-ons er nodig zijn voor het kunnen gebruiken van Stadsregio Vlietlanden Xtreme. Het zijn er veel, maar daarmee kent de map dan ook een grote diversiteit en hebben de verschillende dorpen, steden en stadsdelen echt een eigen karakter.

Het ticketpack is eenvoudig van opzet met slechts 2 kaarten voor alle passagier: De uurnetkaart (door de passagiers over het algemeen als retour aangeduid) en de dagkaart. De stemmen zijn in het Nederlands en zijn ingesproken door Sander van Rossum, Henriët van Rossum (mijn vriendin en geen familie van Sander), AI voices van zowel Revoicer als Speechello en mijzelf.

Elke map draagt natuurlijk de signatuur van de bouwer en dat is bij Stadsregio Vlietlanden niet anders. Ik ben een groot voorstander van zelfredzaamheid, onafhankelijkheid en zet mensen graag aan tot logisch nadenken. Om die reden is de bewegwijzering op de map redelijk summier. Alleen als je van richting moet veranderen dan staat er een pijl, of als de situatie niet duidelijk is. Voor de rest is eigenlijk de aanwijzing vrij simpel: Zolang je geen pijl ziet met jouw lijnnummer erop ga je gewoon rechtdoor.

Rijden er meerdere lijnen, en er staat geen nummer op de routepijl, dan geldt de aanwijzing voor alle lijnen. In het kort: Een pijl is van toepassing voor jou als je lijnnummer erop staat of als er geen nummer op staat.  Staat er een ander nummer op de pijl dan kan je m negeren. Lijkt logisch maar niet iedereen schijnt dat meteen te begrijpen.

Je kan verdwalen op Stadsregio Vlietlanden, dus van te voren de weg verkennen is geen overbodige luxe. Ook meerijden in een AI bus kan verhelderend werken.

Stadsregio Vlietlanden Xtreme kent geen chrono’s.

Naast alle payware DLC’s is er natuurlijk ook nog contetn van andere partijen op de map aanwezig.

Stadsregio Vlietlanden wordt, zoals het zo mooi heet, turn-key opgeleverd. Dat wil zeggen, je installeert het, je draait de sleutel om en je rijdt weg. Alles wat je nodig hebt zit in de package en alle benodigde content wordt in speciale toegewezen folders in je Omsi directory geïnstalleerd. Deze werkwijze heeft als nadeel dat het extra ruimte kost, het voordeel is dat je niets extra’s hoeft op te zoeken. Bijkomend voordeel is dat door aanpassingen van derden de gebruikte objecten op Stadsregio Vlietlanden niet beschadigd kan raken. Vooral in Duitsland lijkt deze manier van aanbieden omstreden. Dat is jammer maar helaas, ik wil je namelijk niet opschepen met een lange lijst aan content die je moet downloaden en soms ook niet meer op het internet te verkrijgen is.

De objecten die door House Of Freek productions zijn gemaakt, dit zijn vooral objecten voor het het realiserem van kruisingen, wegen en dergelijk, zijn vrij te gebruiken op andere mappen. Ook op het groot aantal splines is dat van toepassing.

 

 

Een project als Stadsregio Vlietlanden doe je nooit helemaal alleen. Door de tijd heen heb ik van verschillende Omsi collega’s hulp gekregen. Sander van Rossum en Martijn Bouwmeester hebben ider op hun eigen wijze zeer belangrijke bijdragen geleverd aan de map in het verleden. Ook moet ik natuurlijk mijn betere helft, Henriët van Rossum, bedanken voor het lenen van haar stem voor de passagiers.

Mijn speciale dank gaat naar Jokervation (Daan Lokhorst) hij is altijd zeer betrokken geweest bij de bouw van Vlietburg/Vlietlanden en heeft ongeloflijk veel tijd gestoken in testen en het verfraaien van delen van de map.

Na ruim 12 jaar komt er nu echt een einde aan de ontwikkeling van Stadsregio Vlietlanden en zal ik naar alle waarschijnlijk ook geen Omsi project meer uitvoeren. Omsi is als bussimulator onovertroffen maar heeft zijn beperkingen. Tot op die dag van vandaag heb ik altijd geprobeerd met die beperkingen in gedachten toch een mooi project te realiseren. Ik denk dat ik daarmee nu de grens heb bereikt. Wellicht ga ik in de toekomst nog met The Bus aan de slag of met LOTUS. Maar dat zien we later wel.

Met dank aan:

3D Transport Studio, BusDriver30, Emile, BartJK, Freeman1001, JonPol, Lockheart, Fan79, Tony_A, Zane, SeeAdler, Jokervation, Maekertram, Kamaz, BlackEye, Folti, VKL products, NGBV Objecte, Steven, Swiss72, LVB Fan12, MMEEPP, O405, Kozak, Chuckinho, Jan Kiesewalter, DavidM, DarkGardian, ChrisRose1993, Brummy, Baerbel106 Toastmeister, xDanFLyerx, Pennermasters, Gokudera, Gräf&Stift, Letsrepaintit, GCWorld, JorD, Omsi Philipp, Busdriver1997, Fahrer120, Kevin Nitschman. Road-Hog 123, Felix, BlueScreen, Doho, Bahnbusfan3458, Roland15, Hoffenheim90, Claydesign, Ravitsec, Danipo, Baureihe1989fan, random_monster, Wooder, TomDresden, Omsifreak97, NemorosusMens, Darius, xHesx, Marcel Kuhnt, Rudiger Hulsmann, ViewApp & Yufa.

I want to thank all content makers for their wonderful objects.